Avui s’ha presentat en roda de premsa la candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista catalana a les eleccions al Parlament de Catalunya, Des de baix, formada per diferents organitzacions anticapitalistes i activistes de moviments socials.
Des de baix neix impulsada per Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, Corrent Roig i Lluita Internacionalista, i per varis activistes de moviments socials. La roda de premsa ha estat realitzada per Josep Bel, sindicalista i membre del comitè d’empresa deTelefònica a Barcelona, Josep Lluís del Alcazar, mestre i sindicalista de l’ensenyament i Esther Vivas, activista de moviments socials.
A la roda de premsa s’han explicat els objectius de la candidatura, les seves línies mestres, el nom de la mateixa i s’ha donat a conèixer els suports amb els què compta .
Objectius i propostes de la candidatura
Els objectius de la candidatura i els eixos del seu programa es troben al seumanifest fundacional. El manifest és un manifest provisional, d’un projecte obert i en construcció, que espera anar enriquint les seves reflexions amb noves aportacions dels diferents activistes i col.lectius que es vagin incorporant al projecte.
El manifest assenyala que en un context com l’actual ha quedat ben clar que els partits que conformen el govern de la Generalitat s’han mostrat totalment inservibles per a transformar la societat i millorar les condicions de vida de la població. La seva és una política al servei dels interessos del capital, socialment injusta, insolidària, destructora del territori i supeditada a la Constitució espanyola.
I afirma que l’objectiu de la candidatura és oferir una veu diferent a les eleccions al Parlament, amb un programa anticapitalista i defensor del drets nacionals del poble de Catalunya i la plena sobirania. I amb un programa ecologista, feminista, antirracista i internacionalista.
No ens podem quedar de braços creuats.Des de baix busca trencar amb la resignació i fer un pas endavant en un moment on cal atrevir-se i no quedar-se amb allò vell i treballar per construir allò nou.
L’objectiu de la llista és ser una veu que plantegi propostes i idees en ruptura amb l’actual ordre de coses, diferents de la dels partits convencionals majoritaris i de les noves alternatives de dretes en auge.
El nom Des de baix indica la voluntat d’impulsar un projecte unitari i obert al que s’espera seguir incorporant noves voluntats, persones i col.lectius, en les pròximes setmanes.
La candidatura realitzarà en les properes setmanes una activitat de divulgació i presentació del nou projecte pels pobles i barris de Catalunya amb l’objectiu d’anar sumant noves adhesions i suports.
Perquè ara una candidatura?
Des de baix parteix de la conviccció que per fer front als intents que la crisi la paguem tots i totes cal la mobilització continuada i sostinguda de la població i organitzar la resistència social. Però també és necessari avançar en la construcció d’una alternativa en el terreny polític i plantar cara als partits parlamentaris que s’han adaptat als interessos empresarials.
Josep Lluis del Alcazar ha recordat que les eleccions del proper 28 de novembre tindran lloc en una cojuntura molt particular marcat pel fracà de dues legislatures de govern d’esquerres, per l’impacte de la crisi econòmica i social, la Vaga General del proper 29 de setembre i pel fracàs de la reforma de l’estatut i per la gran manifestació del passat 10 de juliol. Sense oblidar la visita del Papa de Roma pocs dies abans de les eleccions!
En aquest escenari Des de baix vol ser un primer pas per anar aplegant forces i contribuint, des de la modèstia, a anar construint una alternativa.
Qui dóna suport a la candidatura?
La candidatura és el resultat de l’acord entre diverses organitzacions com Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, Corrent Roig i Lluita Internacionalista. També l’organització En Lluita ha anunciat que demanarà el vot per aquesta candidatura. La candidatura Des de baix compta també amb el suport d’un ampli de nombre d’activistes de moviments socials, sindicalistes, ecologistes, etc. Molts d’aquests activistes van firmar el manifest Movem fitxa!Volem una candidatura anticapitalista al Parlament impulsat des de la primavera passada per Revolta Global-Esquerra Anticapitalista i que ha rebut més de 560 adhesions de persones lligades als moviments socials.
Una llista formada per activistes socials
A la roda de premsa s’ha expicat el perfil general que tindrà la llista i s’ha donat a conèixer la cap de llista per Barcelona i candidata a la presidència de la Generalitat, Esther Vivas, nascuda a Sabadell, resident a Barcelona i de 34 anys. Vivas treballa a la Xarxa de Consum Solidari i és activista en diversos moviments socials, en particular el moviment antiglobalització, el moviment ecologista i el moviment de cooperatives de consum agroecològic i per la sobirania alimentaria. És autora de varis llibres i publicacions sobre moviments socials.
Junt amb el nom de la candidata i cap de llista per Barcelona s’han donat a conèixer alguns altres noms d’activistes i sindicalistes que aniran a la llista, en un lloc encara per concretar. Properament es donaran a conèixer els deu primers integrants de la llista per Barcelona i els caps de llista i les primeres places de Girona, Lleida i Tarragona. La candidatura estarà formada per activistes de moviments socials i no per polítics professionals, ja que la lluita contra la professionalització de la política és un dels valors de la candidatura. Aquesta estarà integrada per membres de les organitzacions impulsores i per activistes independents.
Es coneixen ja els noms d’algunes de les persones que aniran a la llista (en un lloc encara per concretar) i que, juntament amb moltes d’altres, donaran rostre a aquest projecte col.lectiu. L’objectiu és elaborar una llista amb persones de diferents lluites socials, que pugui ser un reflex de les principals mobilitzacions que tenen lloc a Catalunya.
Entre els activistes que estaran a la llista (amb un ordre per concretar i junt amb moltes més persones els noms dels quals s’aniran anunciant més endavant) hi ha confirmats:
Josep Bel, membre del comitè d’empresa de Telefònica a Barcelona i del sindicat Cobas; Rocio Varela, expresidenta del comitè d’empresa de l’Hotel Juan Carlos I;Salvador Duran, secretari general del Sindicat Ferroviari de Catalunya; Josep Lluís del Alcazar, mestre i delegat sindical de professorat de l’ensenyament públic no universitari de la Generalitat; Joan Fradera, mestre de professió i membre fundador de la Plataforma pel Dret a Decidir i de la seva junta directiva fins l’any 2009 i actualment membre de l’organització de les consultes sobiranistes; Isabel Benítez, activista estudiantil de la UAB en el moviment en defensa de la Universitat Pública i a les mobilitzacions d’estudiants contra Bolonya; Sandra Ezquerra, activista feminista del moviment favorable a l’avortament; Cristina Mas, periodista, activista en campanyes de solidaritat internacional amb Palestina; Román Rustichelli, membre del Comitè d’Empresa de TMB i activista del Comitè de Descansos; Jorge Sánchez, activista veïnal de Ciutat Vella a Barcelona i del movimenr contra l’especulació immobiliària i activista del moviment de solidaritat amb Palestina; Núria Campanera, activista estudiantil en la lluita en defensa de l’ensenyament públic i a les mobilitzacions d’estudiants de secundària contra la LEC; Marga Olalla Marfil, delegada sindical dels treballadors de l’Ajuntament de Barcelona; Luca Gómez-Pintado, sindicalista a l’aeroport de Barcelona (AENA);Guillerma Silva, membre del Comitè d’Empresa de Magneti-Marelli; Maria Esther del Alcázar, delegada sindical de professorat de l’ensenyament públic no universitari de la Generalitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada