dimarts, 28 de setembre del 2010

Des de baix dóna suport a la Vaga General i defensa continuar la mobilització després del 29S (del blog d'Esther Vivas)

Aquest dilluns 27 la candidatura Des de baix ha ofert una roda de premsa per expressar el seu suport a la Vaga General, defensar un pla de mobilització sostingut després del 29S i presentar les seves propostes en matèria de política econòmica.
A la roda de premsa hi han participat Esther Vivas, cap de llista per Barcelona i candidata a la presidència de la Generalitat, Josep Bel, sindicalista a telefònica,Josep Lluís del Alcazar, sindicalista a l’ensenyament, Muhitin Karkin, sindicalista i activista en el moviment dels immigrants i Rocio Varela, sindicalista de l’Hotel Juan Carlos I, tots ells impulsors i membres de Des de Baix.
Per Des de Baix el què hi ha en joc no és una reforma laboral circumstacial. La reforma forma part de tot un conjunt de polítiques aplicades per tota la Unió Europea que busquen que la crisi la paguem els i les treballadores, i fer retrocedir els drets socials. El capitalisme ens vol fer pagar la crisi més greu de la seva història arrabassant-nos drets i abocant-nos a la misèria: provocant atur massiu, abaratint els acomiadaments, abaixant sous i pensions, fent de la precarietat la norma, soscavant la negociació col•lectiva, agreujant la discriminació de dones, de joves i immigrants, malbaratant els recursos naturals i conduint-nos al desastre mediambiental…
A la roda de premsa de suport a la Vaga, Esther Vivas ha senyalat que front aquesta situació “cal una mobilització sostinguda. La Vaga ha de ser l’inici d’un nou període de lluites. No un punt i final, o un parèntesi en el camí” i avançar en “la coordinació de les resistències a escala europea. Necessitem una Vaga General europea que articuli les protestes de cada país i dóni una resposta conjunta a tota la Unió Europea”.
Per Des de baix és important que la Vaga General sigui una vaga de totes i tots els treblladors, entre ells els aturats i aturades, les i les precaris, els i les immigrants, i que la vaga sigui serveixi per teixir aliances entre diferents moviments i organitzacions socials i afavorir noves iniciatives de mobilització i auto-organització, com és el cas de l’okupació del Banc Espanyol de Crèdit a la Plaça Catalunya de Barcelona.
Front les actuals polítiques econòmiques, Des de baix planteja diferents mesures de política econòmica que suposen un canvi de model. Josep Lluis del Alcazar ha exposat les mesures programàtiques que defensa Des de Baix en el terreny econòmics, entre elles “la lluita contra l’atur començant amb la reducció de la jornada laboral a 35 hores per repartir l’ocupació, l’agument del salari mínim a 1200 euros, la com la defensa dels serveis públics, i l’expropiació del sistema bancari i la creació d’una banca pública”.
Les i els integrants de Des de baix han defensat la necessitat d’un sindicalisme combatiu, participatiu i democràric, en oposicó al sindicalisme de concertació majoritari. Josep Bel ha explicat que “per combatre la crisi necessitem un nou model de sindicalisme, orientat a la mobilització i que fomenti la participació dels afiliats. Cal reconstruir el sindicalisme assambleari i de base.”
Mobilitzar els i les immigrants, el dia de la Vaga i de forma quotidiana és una de les prioritats de l’esquerra anticapitalista, en un context marcat per l’auge del racisme i la xenofóbia. Així ho ha explicat Muhitin Karkin per qui “el racisme només serveix per a divir a la classe treballadora i fer que es confongui d’enemic, i desviar l’atenció sobre els veritables responsables de la crisi”.
Per a Des de baix el 29S ha de servir també per visibilitzar les problemàtiques que afecten de forma específica a les dones i les discriminacions que pateixen al mercat de treball. Rocio Varela ha recordar que “les dones treballadores tenim molts motius per anar a la Vaga. Les dones patim discriminació salarial, taxes d’atur i precarietat més elevades, i sofrim més que ningú les conseqüències de les retallades dels serveis socials, perquè carreguem amb el gruix del treball domestic i de cura.”
Iniciar un nou cicle de lluites, reconstruir un sindicalisme combatiu i avançar en la consolidació d’una alternativa anticapitalista són els reptes que tenim endavant les properes setmanes.
Per això seguirem treballant, des de baix, i a l’esquerra!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada